Pengolahan limbah air rebusan ikan teri menjadi pupuk organik cair dan aplikasinya terhadap hasil tanaman bayam (Amaranthus sp.)

  • Siti Holifah Universitas Trunojoyo Madura
Keywords: Banuroja Tourism Village, Dragon Fruit, Strategy

Abstract

Liquid waste decoction results that are wasted need to be utilized as a new product that is economically valuable so as not to pollute the environment, one of them by making organic water fertilizer (POC). The purpose of this study was to determine the impact of anchovy boiled liquid waste on the environment around the factory, knowing the right formulation in making liquid organic fertilizer and determine the effect of liquid organic fertilizer from anchovy boiled liquid waste on Spinach plants. The parameters of the pollution test were BOD, COD and pH, N, P, K, C organic and organoleptic. Observation parameters on the influence of POC on Spinach plants were Wet Weight and dry weight of the plant with an oven at 40 suhuC for 3 days. This study used a Completely Randomized Design (CRD) method, an experiment consisting of 1 factor, 5 liters of anchovy liquid treatment/treatment and 5 treatments, namely the concentration of EM4 with a combination of 5%, 10%, 15%, 20%, 25% levels. The results of this study indicate that the effluent of boiled anchovy has an effect on the environment around the factory. The right formulation in making liquid organic fertilizer from anchovy boiled water is the addition of 5% EM4. Liquid organic fertilizer from boiled anchovy water also affects the yield of Spinach (Amaranthus sp.) Because it can increase the dry weight value of Spinach plants.

Author Biography

Siti Holifah, Universitas Trunojoyo Madura

1Program Studi Magister Pengelolaan Sumber Daya Alam, Fakultas Pertanian, Universitas Trunojoyo Madura

References

Anastasia, I., Izzati, M., & Suedy, S. W. A. (2014). Pengaruh pemberian kombinasi pupuk organik padat dan organik cair terhadap porositas tanah dan pertumbuhan tanaman bayam (Amarantus tricolor L.). Jurnal Akademika Biologi, 3(2), 1–10.

Cesaria, R. Y., Wirosoedarmo, R., & Suharto, B. (2014). Pengaruh penggunaan starter terhadap kualitas fermentasi limbah cair tapioka sebagai alternatif pupuk cair. Jurnal Sumber Daya Alam dan Lingkungan, 1(2), 8–14.

Dwicaksono, M. R. B., Suharto, B., & Susanawati, L. D. (2013). Pengaruh penambahan effective microorganisms pada limbah cair industri perikanan terhadap kualitas pupuk cair organik. Jurnal Sumber Daya Alam dan Lingkungan, 1(1), 7–11.

Endah, A. S., Suyadi, A., & Budi, G. P. (2015). Pengujian beberapa metode pembuatan bioaktivator guna peningkatan kualitas pupuk organik cair. Agritech: Jurnal Fakultas Pertanian Universitas Muhammadiyah Purwokerto, 17(2).

Fitria, Y., Ibrahim, B., & Desniar, D. (2008). Pembuatan pupuk organik cair dari limbah cair industri perikanan menggunakan asam asetat dan EM4 (Effective Microorganisme 4). Akuatik: Jurnal Sumberdaya Perairan, 2(1).

Hapsari, N., & Welasi, T. (2013). Pemanfaatan limbah ikan menjadi pupuk organik. Jurnal Teknik Lingkungan, 2(1), 1–6.

Hasibuan, M., Budijono, B., & Harahap, S. (2015). N, P and K Content in the EM4 fermented made from mixed fish market and tofu industry liquid wastes to the growth of azolla microphylla. Jurnal Online Mahasiswa Fakultas Perikanan dan Ilmu Kelautan Universitas Riau, 2(2), 1–7.

Hermanus, M. B., Polii, B., & Mandey, L. C. (2015). Pengaruh perlakuan aerob dan anaerob terhadap variabel BOD, COD, pH, dan bakteri dominan limbah industri desiccated coconut PT. Global Coconut Radey, Minahasa Selatan. Ilmu dan Teknologi Pangan, 3(2), 48–59.

Hidayat, A. M., Ambarwati, E., Wedhastri, S., & Basunanda, P. (2015). Pengujian lima pupuk organik cair komersial dan pupuk NPK pada Jagung (Zea mays L.). Vegetalika, 4(4), 9–20.

Huda, M. K., Latifah, L., & Prasetya, A. T. (2013). Pembuatan pupuk organik cair dari urin sapi dengan aditif molasses metode fermentasi. Indonesian Journal of Chemical Science, 2(3).

Kementan. (2011). Nomor 70/Permentan/SR.140/10/2011 Tentang Pupuk Organik, Pupuk Hayati dan Pembenah Tanah. Diambil dari perundangan.pertanian.go.id/admin/file/Permentan-70-11.pdf

Ledhyane, I. H. (2018). Analisis Ragam dan Rancangan Acak Lengkap, Statistik (MAM4137). Dipresentasikan pada Universitas Brawijaya Malang. Diambil dari ledhyane.lecture.ub.ac.id/files/2012/11/RAL.pdf

Lestari, A. P., & Ain, C. (2014). Karakteristik dan toksisitas limbah cair dari kegiatan perikanan di pasar kobong, semarang terhadap Chlorella SP. Management of Aquatic Resources Journal, 3(4), 201–207.

Marjenah, M., Kustiawan, W., Nurhiftiani, I., Sembiring, K. H. M., & Ediyono, R. P. (2018). Pemanfaatan limbah kulit buah-buahan sebagai bahan baku pembuatan pupuk organik cair. ULIN: Jurnal Hutan Tropis, 1(2).

Nurlaila, N., Maesaroh, S., & Novitasari, N. (2017). Degradasi kandungan nitrogen pada pupuk organik cair selama dalam penyimpanan. Buletin Loupe, 14(02), 13–18.

Pamungkas, O. A. (2016). Studi pencemaran limbah cair dengan parameter BOD5 dan pH di pasar ikan tradisional dan pasar modern di kota Semarang. Jurnal Kesehatan Masyarakat (e-Journal), 4(2), 166–175.

Purwati, A. D., & Asngad, A. (2017). Uji kandungan N dan P pupuk organik cair kombinasi batang pisang dan sabut kelapa dengan penambahan kotoran ayam sebagai bioaktivator (PhD Thesis, Universitas Muhammadiyah Surakarta). Diambil dari http://eprints.ums.ac.id/55631/14/naspub-1.pdf

Rahajeng, E. M., Sumiyati, S., & Samudro, G. (2015). Pengaruh konsentrasi Chemical Oxygen Demand (COD) dan pH terhadap kinerja Granular Activated Carbon Dual Chamber Microbial Fuel Cells (GAC-DCMFCs). Jurnal Teknik Lingkungan, 4(2), 1–8.

Rahmawati, R., Chadijah, S., & Ilyas, A. (2013). Analisa Penurunan Kadar COD Dan BOD Limbah Cair Laboratorium Biokimia UIN Makassar Menggunakan Fly Ash (Abu Terbang) Batubara. Al-Kimia, 1(1), 64–75.

Sahubawa, L., Anwas, O. M., Lahabu, K. D., Birka, A., Admaja, I. A., Djakfar, L., … Turtiantoro, T. (2010). Analisis dan prediksi beban pencemaran limbah cair pabrik pengalengan ikan. Jurnal Manusia dan Lingkungan, 18(2011).

Yusri, & Edi. (2009). Budidaya bayam semi organik. Diambil dari jambi.litbang.pertanian.go.id/eng/images/PDF/leafletbayam09.pdf

Published
2019-09-17
How to Cite
Holifah, S. (2019). Pengolahan limbah air rebusan ikan teri menjadi pupuk organik cair dan aplikasinya terhadap hasil tanaman bayam (Amaranthus sp.). AGROMIX, 10(2), 100-113. https://doi.org/10.35891/agx.v10i2.1622
Section
Articles