Pemodelan dinamika sistem ketersediaan ubi kayu di kabupaten Aceh Besar

System dynamics modeling of cassava supply in Aceh Besar regency

  • Lukman Hakim Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Syiah Kuala, Banda Aceh, Indonesia
  • Litna Nurjannah Ginting Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Syiah Kuala, Banda Aceh, Indonesia
  • Amalia Nur Milla Program Studi Agribisnis, Fakultas Pertanian, Universitas Muhammadiyah Sukabumi, Indonesia
Keywords: dinamika sistem, ketersediaan, agroindustri, ubi kayu

Abstract

𝘐𝘯𝘵𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯: 𝘊𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢 (𝘔𝘢𝘯𝘪𝘩𝘰𝘵 𝘦𝘴𝘤𝘶𝘭𝘦𝘯𝘵𝘢 𝘤𝘳𝘢𝘯𝘵𝘻) 𝘪𝘴 𝘢 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘤𝘳𝘰𝘱 𝘤𝘰𝘮𝘮𝘰𝘥𝘪𝘵𝘺 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘩𝘢𝘴 𝘢 𝘭𝘢𝘳𝘨𝘦 𝘱𝘰𝘵𝘦𝘯𝘵𝘪𝘢𝘭 𝘵𝘰 𝘣𝘦 𝘥𝘦𝘷𝘦𝘭𝘰𝘱𝘦𝘥 𝘢𝘴 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘢𝘸 𝘮𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘧𝘰𝘳 𝘢𝘨𝘳𝘰𝘪𝘯𝘥𝘶𝘴𝘵𝘳𝘺 𝘪𝘯 𝘈𝘤𝘦𝘩 𝘉𝘦𝘴𝘢𝘳 𝘙𝘦𝘨𝘦𝘯𝘤𝘺. 𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘺 𝘢𝘪𝘮𝘴 𝘵𝘰 𝘤𝘳𝘦𝘢𝘵𝘦 𝘢 𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘮 𝘥𝘺𝘯𝘢𝘮𝘪𝘤𝘴 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭 𝘰𝘧 𝘤𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢 𝘴𝘶𝘱𝘱𝘭𝘺 𝘢𝘴 𝘳𝘢𝘸 𝘮𝘢𝘵𝘦𝘳𝘪𝘢𝘭 𝘧𝘰𝘳 𝘢𝘨𝘳𝘰𝘪𝘯𝘥𝘶𝘴𝘵𝘳𝘺 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘶𝘵𝘶𝘳𝘦 𝘧𝘰𝘰𝘥 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘶𝘮𝘱𝘵𝘪𝘰𝘯. 𝘔𝘦𝘵𝘩𝘰𝘥𝘴: 𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘺 𝘶𝘴𝘦𝘴 𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘮 𝘥𝘺𝘯𝘢𝘮𝘪𝘤𝘴 𝘮𝘦𝘵𝘩𝘰𝘥𝘰𝘭𝘰𝘨𝘺 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘪𝘴 𝘢 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘱𝘱𝘳𝘰𝘢𝘤𝘩 𝘣𝘢𝘴𝘦𝘥 𝘰𝘯 𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘮𝘪𝘤 𝘵𝘩𝘪𝘯𝘬𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘶𝘴𝘦𝘴 𝘢 𝘱𝘦𝘳𝘴𝘱𝘦𝘤𝘵𝘪𝘷𝘦 𝘣𝘢𝘴𝘦𝘥 𝘰𝘯 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘧𝘦𝘦𝘥𝘣𝘢𝘤𝘬 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘦𝘭𝘢𝘺𝘴, 𝘵𝘰 𝘶𝘯𝘥𝘦𝘳𝘴𝘵𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘺𝘯𝘢𝘮𝘪𝘤𝘴 𝘰𝘧 𝘤𝘰𝘮𝘱𝘭𝘦𝘹 𝘣𝘦𝘩𝘢𝘷𝘪𝘰𝘳 𝘧𝘳𝘰𝘮 𝘱𝘩𝘺𝘴𝘪𝘤𝘢𝘭 𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘮, 𝘣𝘪𝘰𝘭𝘰𝘨𝘪𝘤𝘢𝘭 𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘮, 𝘢𝘯𝘥 𝘴𝘰𝘤𝘪𝘢𝘭 𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘮, 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘰𝘤𝘤𝘶𝘳 𝘪𝘯 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘺𝘯𝘢𝘮𝘪𝘤𝘴 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘤𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢 𝘢𝘷𝘢𝘪𝘭𝘢𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘺 𝘴𝘺𝘴𝘵𝘦𝘮 𝘪𝘯 𝘈𝘤𝘦𝘩 𝘉𝘦𝘴𝘢𝘳 𝘙𝘦𝘨𝘦𝘯𝘤𝘺. 𝘙𝘦𝘴𝘶𝘭𝘵𝘴: 𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘴𝘵𝘶𝘥𝘺 𝘳𝘦𝘴𝘶𝘭𝘵𝘴 𝘪𝘯 4 (𝘧𝘰𝘶𝘳) 𝘴𝘶𝘣-𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭𝘴, 𝘯𝘢𝘮𝘦𝘭𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘶𝘣-𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭 𝘰𝘧 𝘤𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢 𝘴𝘶𝘱𝘱𝘭𝘺 𝘤𝘢𝘱𝘢𝘤𝘪𝘵𝘺, 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘶𝘣-𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭 𝘰𝘧 𝘤𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯, 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘶𝘣-𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭 𝘰𝘧 𝘤𝘰𝘯𝘴𝘶𝘮𝘱𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘥𝘦𝘮𝘢𝘯𝘥 𝘪𝘯 𝘤𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢 𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘵, 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘶𝘣-𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭 𝘰𝘧 𝘢𝘨𝘳𝘰𝘪𝘯𝘥𝘶𝘴𝘵𝘳𝘺 𝘴𝘶𝘱𝘱𝘭𝘺 𝘤𝘢𝘱𝘢𝘤𝘪𝘵𝘺 𝘮𝘢𝘯𝘢𝘨𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵. 𝘛𝘩𝘦 𝘮𝘰𝘥𝘦𝘭 𝘥𝘦𝘴𝘪𝘨𝘯 𝘴𝘩𝘰𝘸𝘴 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘤𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵𝘪𝘷𝘪𝘵𝘺, 𝘧𝘦𝘳𝘵𝘪𝘭𝘪𝘻𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘤𝘰𝘴𝘵, 𝘢𝘯𝘥 𝘮𝘢𝘳𝘬𝘦𝘵 𝘢𝘣𝘴𝘰𝘳𝘱𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘰𝘧 𝘤𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢, 𝘢𝘳𝘦 𝘷𝘢𝘳𝘪𝘢𝘣𝘭𝘦𝘴 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘩𝘢𝘷𝘦 𝘢 𝘷𝘦𝘳𝘺 𝘴𝘵𝘳𝘰𝘯𝘨 𝘪𝘯𝘧𝘭𝘶𝘦𝘯𝘤𝘦 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘦𝘤𝘰𝘮𝘦 𝘭𝘦𝘷𝘦𝘳𝘢𝘨𝘦 𝘱𝘰𝘪𝘯𝘵𝘴 𝘵𝘩𝘢𝘵 𝘮𝘶𝘴𝘵 𝘣𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘳𝘷𝘦𝘯𝘦𝘥 𝘵𝘰 𝘰𝘣𝘵𝘢𝘪𝘯 𝘪𝘮𝘱𝘳𝘰𝘷𝘦𝘮𝘦𝘯𝘵. 𝘊𝘰𝘯𝘤𝘭𝘶𝘴𝘪𝘰𝘯: 𝘛𝘩𝘪𝘴 𝘤𝘰𝘯𝘥𝘪𝘵𝘪𝘰𝘯 𝘢𝘧𝘧𝘦𝘤𝘵𝘴 𝘵𝘩𝘦 𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘴𝘪𝘵𝘺 𝘰𝘧 𝘧𝘢𝘳𝘮𝘦𝘳𝘴 𝘪𝘯 𝘮𝘢𝘯𝘢𝘨𝘪𝘯𝘨 𝘵𝘩𝘦𝘪𝘳 𝘧𝘢𝘳𝘮𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘳𝘦𝘴𝘶𝘭𝘵𝘴 𝘪𝘯 𝘱𝘦𝘳𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘯𝘤𝘦; 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵𝘪𝘰𝘯, 𝘴𝘶𝘱𝘱𝘭𝘺, 𝘴𝘢𝘭𝘦𝘴 𝘰𝘧 𝘤𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢, 𝘮𝘢𝘪𝘯𝘵𝘦𝘯𝘢𝘯𝘤𝘦 𝘤𝘰𝘴𝘵𝘴 (𝘶𝘴𝘦 𝘰𝘧 𝘧𝘦𝘳𝘵𝘪𝘭𝘪𝘻𝘦𝘳𝘴), 𝘭𝘪𝘲𝘶𝘪𝘥𝘪𝘵𝘺 𝘰𝘧 𝘧𝘢𝘳𝘮𝘦𝘳𝘴' 𝘤𝘢𝘴𝘩 𝘤𝘢𝘱𝘪𝘵𝘢𝘭, 𝘤𝘢𝘴𝘴𝘢𝘷𝘢 𝘱𝘳𝘰𝘥𝘶𝘤𝘵𝘪𝘷𝘪𝘵𝘺, 𝘢𝘯𝘥 𝘭𝘪𝘯𝘬𝘢𝘨𝘦𝘴 𝘣𝘦𝘵𝘸𝘦𝘦𝘯 𝘧𝘢𝘳𝘮𝘪𝘯𝘨 𝘢𝘯𝘥 𝘰𝘵𝘩𝘦𝘳 𝘣𝘶𝘴𝘪𝘯𝘦𝘴𝘴𝘦𝘴 (𝘭𝘪𝘷𝘦𝘴𝘵𝘰𝘤𝘬 𝘢𝘯𝘥 𝘢𝘨𝘳𝘰𝘪𝘯𝘥𝘶𝘴𝘵𝘳𝘺), 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘪𝘯 𝘵𝘶𝘳𝘯 𝘩𝘢𝘴 𝘪𝘮𝘱𝘭𝘪𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯𝘴 𝘧𝘰𝘳 𝘷𝘢𝘭𝘶𝘦 𝘢𝘥𝘥𝘦𝘥, 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘪𝘵𝘢𝘣𝘪𝘭𝘪𝘵𝘺, 𝘢𝘯𝘥 𝘧𝘢𝘳𝘮𝘦𝘳𝘴' 𝘱𝘳𝘰𝘧𝘪𝘵.

References

Adesiyan, O. F., Adesiyan, A. T., Bamire, A. S., Coulibaly, O., & Asiedu, R. (2018). Competitiveness of the food crop production system in nigeria: a policy analysis matrix approach. Journal of Competitiveness Studies, 26(3-4), 162-183.

Amilia, W., & Choiron, M. (2017). Studi kelayakan usaha dan daya saing pada industri tepung tapioka di Kecamatan Pogalan Kabupaten Trenggalek. Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian (J-SEP), 10(2), 51-57. https://doi.org/10.19184

/JSEP.V1012.5654

Anggraini, N., Harianto, H., & Anggraeni, L. (2016). Efisiensi teknis, alokatif dan ekonomi pada usahatani ubi kayu di Kabupaten Lampung Tengah Provinsi Lampung. Jurnal Agribisnis Indonesia (Journal of Indonesian Agribusiness), 4(1), 43-56. https://doi.org/10.29244/JAI.2016.4.1.43-56

Ariadi, B. Y. (2016). Model usahatani terpadu (integrated farming) untuk pengembangan agribisnis ubi kayu Di Kabupaten Trenggalek Jawa Timur [Tugas Akhir]. Universitas Padjadjaran.

Asnawi, R., Asnawi, R., & Mejaya, M. J. (2016). Analisis keunggulan kompetitif ubi kayu terhadap jagung dan kedelai di Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal Penelitian Pertanian Tanaman Pangan, 35(3), 209-215. https://doi.org

/10.21082/jpptp.v35n3.2016.p209-215

Asriani, P. S. (2014). Analisis daya saing ekspor ubi kayu Indonesia. Agroland: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian, 18(1), 65-70.

Badan Pusat Statistik [BPS]. (2019). Kabupaten Aceh besar dalam angka. BPS-Kabupaten Aceh Besar.

Dayanandan, & Ataro, T. Y. (2018). Determinants of cassava production and its marketing channel efficiency - an assessment. Journal of Management and Science, 8(2), 1-10.

Elechi, O. O., Tagbo, N. J., Mary, O. C., & Emmanuel, A. O. (2016). Acid hydrolysis of cassava peel. International Journal Of Scientific & Technology Research, 5(01), 1-10.

Fadlli, A., & Bowo, P. A. (2018). Efisiensi faktor - faktor produksi usaha tani ubi kayu di Kabupaten Pati. Efficient: Indonesian Journal of Development Economics, 1(3), 191-199. https://doi.org/10.15294/EFFICIENT.V1I3.27879

Fadwiwati, A. Y. (2013). Pengaruh penggunaan varietas unggul terhadap efisiensi, pendapatan dan distribusi pendapatan petani jagung di Provinsi Gorontalo [tesis]. Institut Pertanian Bogor.

Darma, D., Faisol, A., & Dahlia, A. S. (2020). Rancang bangun dan uji kinerja mesin pemarut singkong tipe silinder untuk produksi tepung tapioka. Rekayasa, 13(3), 254-262.

Hafsah, M. (2013). Bisnis ubikayu Indonesia. Pustaka Sinar Harapan Jakarta.

Hakim, L. (2016). Model pengembangan klaster agribisnis kentang di Provinsi Aceh [Tesis]. Universitas Padjadjaran.

Kementerian Pertanian RI. (2012). Pedoman teknis pengelolaan produksi ubi kayu. Direktorat Budidaya Aneka Kacang dan Umbi. Direktorat Jenderal Tanaman Pangan. Kementerian Pertanian.

Manihuruk, E. M., Harianto, H., & Kusnadi, N. (2018). Analisis faktor yang mempengaruhi petani memilih pola tanam ubi kayu serta efisiensi teknis di Kabupaten Lampung Tengah. Jurnal AGRISEP: Kajian Masalah Sosial Ekonomi Pertanian dan Agribisnis, 17(2), 139-150. https://doi.org/10.31186/JAGRISEP.17.2.139-150

Moleong, L. J. (2012). Metodologi penelitian kualitatif. PT. Remaja Rosda Karya. Bandung.

Olurotimi, P.O., Bamire, A. S., Ogunleye, A. S. (2018). Effects of social capital on technical efficiency of cassava production in Oyo State Nigeria. African Journal of Rural Development, 3(1), 695-704.

Pramesti, F., Pramesti, F. S., Rahayu, E. S., & Agustono, A. (2018). Analisis daya saing ubi kayu indonesia di pasar internasional. SEPA: Jurnal Sosial Ekonomi Pertanian dan Agribisnis, 14(1), 1-7. https://doi.org/10.20961/sepa.

v14i1.21034

Prihatiman, K. (2017). Ketela pohon/singkong (Manihot utilissima pohl). Teknologi Tepat Guna Budidaya Pertanian. Sistem Informasi Manajemen Pembangunan di Perdesaan, Proyek PEMD. In BAPPENAS. Jakarta. P 1-14.

Rachmat, M., & Nuryanti, S. (2014). Daya saing produk olahan pertanian, In Memperkuat daya saing produk pertanian (pp. 401-425).

Sinaga, Y. J. (2021). Daya saing dan efisiensi teknis ubi kayu Indonesia. IPB University. Bogor.

Sterman, J.D. (2000). Business dynamics: systems thinking and modeling for a complex world. Irwin/McGraw-Hill: Boston.

Taslim, L., & Rifin, A. (2019). The impact of tapioca import on cassava prices in the development of tapioca industry in Indonesia. Jurnal Manajemen & Agribisnis, 16(3), 133-141.

Tasrif, M. (2012). Kursus analisis kebijakan menggunakan model system dynamics. Development Studies Foundation. ITB. Bandung.

Ukwuru, M. U., & Egbonu, S. E. (2013). Recent development in cassava-based products research. Academia Journal of Food Research, 1(1), 001-013.

Published
2023-02-17
How to Cite
Hakim, L., Ginting, L. N., & Milla, A. N. (2023). Pemodelan dinamika sistem ketersediaan ubi kayu di kabupaten Aceh Besar. AGROMIX, 14(1), 48-59. https://doi.org/10.35891/agx.v14i1.3155
Section
Articles