Pentahelix Synergy in Halal Certification of Micro and Small Business Products at the Purwosari MSME Center
Abstract
This research aims to determine and analyze Pentahelix's synergy in implementing halal product certification for Micro, Small Enterprises (UMK) at the Purwosari UMKM Center (SEKAR). The increasingly urgent need for halal products in the global market makes halal certification an important aspect for the competitiveness of MSEs. Through a qualitative approach with in-depth interviews, participant observation, and document analysis, this research will investigate the interactions and roles of each Pentahelix pillar—government, micro and small industry players, academics, the SME community, and mass media—in supporting the implementation of halal certification for MSE products in the SEKAR community. The results of this research can provide in-depth insight into the contribution of each pillar and develop policy recommendations to strengthen the halal certification ecosystem for MSE products in the Purwosari MSME center. This research contributes to the literature on Pentahelix synergy and the implementation of halal certification at the Micro and Small Business level in Indonesia.
References
Agus, P. A. (2017). Kedudukan Sertifikasi Halal Dalam Sistem Hukum Nasional Sebagai Upaya Perlindungan Konsumen Dalam Hukum Islam. Amwaluna: Jurnal Ekonomi Dan Keuangan Syariah, 1(1), 150–165. https://doi.org/10.29313/amwaluna.v1i1.2172
Ali, M. (2016). Konsep Makanan Halal dalam Tinjauan Syariah dan Tanggung Jawab Produk Atas Produsen Industri Halal. AHKAM : Jurnal Ilmu Syariah, 16(2), 291–306. https://doi.org/10.15408/ajis.v16i2.4459
Amal, M. A. (2023). Sinergitas Stakeholder Pengembangan Halal Fashion di Indonesia. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 9(03), 4572–4581. https://www.jurnal.stie-aas.ac.id/index.php/jei/article/view/10106%0Ahttps://www.jurnal.stie-aas.ac.id/index.php/jei/article/download/10106/4569
Aslikhah. (2020). Upaya Peningkatan Kesejahteraan Pelaku Umkm Di Kecamatan Lawang Dengan Pembiayaan Mudharabah Pada Bank Syariah Mandiri Kcp Lawang. Malia (Terakreditasi), 11(2), 259–276. https://doi.org/10.35891/ml.v11i2.2147
Aslikhah. (2021). Values of Islamic Accounting Philosophy and Application to Micro, Small and Medium Enterprises in Digital Economy. Malia (Terakreditasi), 12(2), 151–164. https://doi.org/10.35891/ml.v12i2.2658
Beatrice, C., & Hertati, D. (2023). Model Pentahelix dalam Pengembangan UMKM Manggarsari. JIMPKS: Jurnal Ilmiah Manajemen Publik Dan Kebijakan Sosial, 7(2), 107–123.
Cahyaningrum, Y. D. (2022). Halal Center: Sinergitas Pusat dan Daerah. SINDOnews.Com. https://feb.ub.ac.id/halal-center-sinergitas-pusat-dan-daerah/
Dyah, E. (2023). Akselerasi Sertifikasi Halal UMK Pemerintah Ajak Pemda Perkuat Sinergi. Detiknews. https://news.detik.com/berita/d-6796292/akselerasi-sertifikasi-halal-umk-pemerintah-ajak-pemda-perkuat-sinergi
Fajar N. D, M. (2015). UMKM dan Globalisasi Ekonomi. LP3M UMY Yogyakarta, 229.
Finaka, A. (2020). Sertifikasi Halal Bikin Produk Semakin Bersaing Secara Global. Indonesia Baik. Id. https://indonesiabaik.id/infografis/sertifikasi-halal-bikin-produk-semakin-bersaing-secara-global
Firmansyah, A. (2023). BPJPH-Kemenkop UKM sinergi percepatan sertifikasi produk halal. Antara. https://www.antaranews.com/berita/3545127/bpjph-kemenkop-ukm-sinergi-percepatan-sertifikasi-produk-halal
Fithriyah, M. U. (2022). Pengembangan Wisata Halal Dengan Model Pentahelix. Jurnal EL-RIYASAH, 13(2), 85. https://doi.org/10.24014/jel.v13i2.20321
Kelvin, K., Widianingsih, I., & Buchari, R. A. (2022). Kolaborasi Model Penta Helix Dalam Mewujudkan Smart Village Pondok Ranji. J-3P (Jurnal Pembangunan Pemberdayaan Pemerintahan), 7(November), 1–15. https://doi.org/10.33701/j-3p.v7i2.2587
Koeswinarno, Iswanto, A., Ruhana, A. S., Rusydiana, A. S., Fauziah, & Amelia, A. (2020). Sertifikat Halal Yes or No (Vol. 1).
Kurniawati, E. (2020). Bersinergi Untuk Memberikan Pelayanan Prima Pada Stakeholder. KPKNL Madiun. https://www.djkn.kemenkeu.go.id/kpknl-madiun/baca-berita/19844/BERSINERGI-UNTUK-MEMBERIKAN-PELAYANAN-PRIMA-PADA-STAKEHOLDER.html
Noor, A. F. (2023). Tempati Posisi Ke-3 SGIE Report Indonesia Dinilai Masih Punya Ruang Tumbuh. Republika.Co.Id. https://sharia.republika.co.id/berita/s69qd9490/tempati-posisi-ke3-sgie-report-indonesia-dinilai-masih-punya-ruang-tumbuh
Oktaviana, U. K. (2021). Pentahelix Synergy in The Development of Halal Health Tourism. At Tawazun, 9(02), 41–52.
Penguatan Ekonomi Masyarakat Lokal Melalui Pembinaan Dan Pendampingan Bisnis Pada UKM Komunitas Himpunan Pengusaha Santri, S., & Nizar, M. (2022). Strategi Penguatan Ekonomi Masyarakat Lokal Melalui Pembinaan Dan Pendampingan Bisnis Pada UKM Komunitas Himpunan Pengusaha Santri Indonesia. MALIA: Jurnal Ekonomi Islam, 13(2), 275–288. https://doi.org/10.35891/ml.v14i1.3679
Prof. Dr. Euis Amalia M.Ag Dr. Indra Rahmatillah SH., MH Dr. Bukhari Muslim, L. (2024). Penguatan Ukm Halal Di Indonesia. In Samudra Biru.
Rakhmawati, A., & Nizar, M. (2022). Analysis of Small Business Performance in Terms of Islamic Financial Literacy and Inclusion. Malia: Jurnal Ekonomi Islam, 13(2), 269–285. https://doi.org/10.35891/ml.v14i2.4138
Ratnasari, R. T., Gunawan, S., Mawardi, I., & Kirana, K. C. (2020). Emotional experience on behavioral intention for halal tourism. Journal of Islamic Marketing, 12(4), 864–881. https://doi.org/10.1108/JIMA-12-2019-0256
Rizki, J. (2023). Mengenal Peran Lembaga Penerbit Sertifikasi Halal. Hukumonline.Com. https://www.hukumonline.com/berita/a/mengenal-peran-lembaga-penerbit-sertifikasi-halal-lt6442c8c1395d8/?page=2
Septadiani, W. P., Pribadi, O. S. I. ., & Rosnarti, D. (2022). Peran Model Pentahelix Dalam Pengembangan Pariwisata Di Kawasan Ekonomi Khusus Mandalika. Universitas Trisakti. WIDYA PUTRI SEPTADIANI, 22–31.
Sugiono. (2016). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D (Issue April).
Suparto, S., D, D., Yuanitasari, D., & Suwandono, A. (2016). Harmonisasi Dan Sinkronisasi Pengaturan Kelembagaan Sertifikasi Halal Terkait Perlindungan Konsumen Muslim Indonesia. Mimbar Hukum - Fakultas Hukum Universitas Gadjah Mada, 28(3), 427. https://doi.org/10.22146/jmh.16674
Taja. (2023). Sinergi BPJPH-BRI,Mulai 10 Juli Nasabah KUR Dapatkan Layanan Sertifikasi Halal Gratis. Kompas. https://www.kompas.id/baca/adv_post/sinergi-bpjph-bri-mulai-10-juli-nasabah-kur-dapatkan-layanan-sertifikasi-halal-gratis
Viena, H. (n.d.). beranda- WordPress.com. WordPress.Com. https://ukmsekarpurwosari.wordpress.com/
Wahyudin Darmalaksana, T. R. (2016). Respon Pelaku Usaha Dalam Penerimaan Kebijakan Sertifikasi Halal. In Sentra Publikasi Indonesia.
Copyright (c) 2023 MALIA (TERAKREDITASI)
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.