Pentahelix Synergy in Halal Certification of Micro and Small Business Products at the Purwosari MSME Center

  • Aslikhah Yudharta Pasuruan University, Jl. Yudharta No 7, Sengonagung, Purwosari, Pasuruan Regency, East Java 67162, Indonesia
Keywords: Synergy, Pentahelix, Halal Certification, Micro Small Business

Abstract

This research aims to determine and analyze Pentahelix's synergy in implementing halal product certification for Micro, Small Enterprises (UMK) at the Purwosari UMKM Center (SEKAR). The increasingly urgent need for halal products in the global market makes halal certification an important aspect for the competitiveness of MSEs. Through a qualitative approach with in-depth interviews, participant observation, and document analysis, this research will investigate the interactions and roles of each Pentahelix pillar—government, micro and small industry players, academics, the SME community, and mass media—in supporting the implementation of halal certification for MSE products in the SEKAR community. The results of this research can provide in-depth insight into the contribution of each pillar and develop policy recommendations to strengthen the halal certification ecosystem for MSE products in the Purwosari MSME center. This research contributes to the literature on Pentahelix synergy and the implementation of halal certification at the Micro and Small Business level in Indonesia.

References

Agus, P. A. (2017). Kedudukan Sertifikasi Halal Dalam Sistem Hukum Nasional Sebagai Upaya Perlindungan Konsumen Dalam Hukum Islam. Amwaluna: Jurnal Ekonomi Dan Keuangan Syariah, 1(1), 150–165. https://doi.org/10.29313/amwaluna.v1i1.2172

Ali, M. (2016). Konsep Makanan Halal dalam Tinjauan Syariah dan Tanggung Jawab Produk Atas Produsen Industri Halal. AHKAM : Jurnal Ilmu Syariah, 16(2), 291–306. https://doi.org/10.15408/ajis.v16i2.4459

Amal, M. A. (2023). Sinergitas Stakeholder Pengembangan Halal Fashion di Indonesia. Jurnal Ilmiah Ekonomi Islam, 9(03), 4572–4581. https://www.jurnal.stie-aas.ac.id/index.php/jei/article/view/10106%0Ahttps://www.jurnal.stie-aas.ac.id/index.php/jei/article/download/10106/4569

Aslikhah. (2020). Upaya Peningkatan Kesejahteraan Pelaku Umkm Di Kecamatan Lawang Dengan Pembiayaan Mudharabah Pada Bank Syariah Mandiri Kcp Lawang. Malia (Terakreditasi), 11(2), 259–276. https://doi.org/10.35891/ml.v11i2.2147

Aslikhah. (2021). Values of Islamic Accounting Philosophy and Application to Micro, Small and Medium Enterprises in Digital Economy. Malia (Terakreditasi), 12(2), 151–164. https://doi.org/10.35891/ml.v12i2.2658

Beatrice, C., & Hertati, D. (2023). Model Pentahelix dalam Pengembangan UMKM Manggarsari. JIMPKS: Jurnal Ilmiah Manajemen Publik Dan Kebijakan Sosial, 7(2), 107–123.

Cahyaningrum, Y. D. (2022). Halal Center: Sinergitas Pusat dan Daerah. SINDOnews.Com. https://feb.ub.ac.id/halal-center-sinergitas-pusat-dan-daerah/

Dyah, E. (2023). Akselerasi Sertifikasi Halal UMK Pemerintah Ajak Pemda Perkuat Sinergi. Detiknews. https://news.detik.com/berita/d-6796292/akselerasi-sertifikasi-halal-umk-pemerintah-ajak-pemda-perkuat-sinergi

Fajar N. D, M. (2015). UMKM dan Globalisasi Ekonomi. LP3M UMY Yogyakarta, 229.

Finaka, A. (2020). Sertifikasi Halal Bikin Produk Semakin Bersaing Secara Global. Indonesia Baik. Id. https://indonesiabaik.id/infografis/sertifikasi-halal-bikin-produk-semakin-bersaing-secara-global

Firmansyah, A. (2023). BPJPH-Kemenkop UKM sinergi percepatan sertifikasi produk halal. Antara. https://www.antaranews.com/berita/3545127/bpjph-kemenkop-ukm-sinergi-percepatan-sertifikasi-produk-halal

Fithriyah, M. U. (2022). Pengembangan Wisata Halal Dengan Model Pentahelix. Jurnal EL-RIYASAH, 13(2), 85. https://doi.org/10.24014/jel.v13i2.20321

Kelvin, K., Widianingsih, I., & Buchari, R. A. (2022). Kolaborasi Model Penta Helix Dalam Mewujudkan Smart Village Pondok Ranji. J-3P (Jurnal Pembangunan Pemberdayaan Pemerintahan), 7(November), 1–15. https://doi.org/10.33701/j-3p.v7i2.2587

Koeswinarno, Iswanto, A., Ruhana, A. S., Rusydiana, A. S., Fauziah, & Amelia, A. (2020). Sertifikat Halal Yes or No (Vol. 1).

Kurniawati, E. (2020). Bersinergi Untuk Memberikan Pelayanan Prima Pada Stakeholder. KPKNL Madiun. https://www.djkn.kemenkeu.go.id/kpknl-madiun/baca-berita/19844/BERSINERGI-UNTUK-MEMBERIKAN-PELAYANAN-PRIMA-PADA-STAKEHOLDER.html

Noor, A. F. (2023). Tempati Posisi Ke-3 SGIE Report Indonesia Dinilai Masih Punya Ruang Tumbuh. Republika.Co.Id. https://sharia.republika.co.id/berita/s69qd9490/tempati-posisi-ke3-sgie-report-indonesia-dinilai-masih-punya-ruang-tumbuh

Oktaviana, U. K. (2021). Pentahelix Synergy in The Development of Halal Health Tourism. At Tawazun, 9(02), 41–52.

Penguatan Ekonomi Masyarakat Lokal Melalui Pembinaan Dan Pendampingan Bisnis Pada UKM Komunitas Himpunan Pengusaha Santri, S., & Nizar, M. (2022). Strategi Penguatan Ekonomi Masyarakat Lokal Melalui Pembinaan Dan Pendampingan Bisnis Pada UKM Komunitas Himpunan Pengusaha Santri Indonesia. MALIA: Jurnal Ekonomi Islam, 13(2), 275–288. https://doi.org/10.35891/ml.v14i1.3679

Prof. Dr. Euis Amalia M.Ag Dr. Indra Rahmatillah SH., MH Dr. Bukhari Muslim, L. (2024). Penguatan Ukm Halal Di Indonesia. In Samudra Biru.

Rakhmawati, A., & Nizar, M. (2022). Analysis of Small Business Performance in Terms of Islamic Financial Literacy and Inclusion. Malia: Jurnal Ekonomi Islam, 13(2), 269–285. https://doi.org/10.35891/ml.v14i2.4138

Ratnasari, R. T., Gunawan, S., Mawardi, I., & Kirana, K. C. (2020). Emotional experience on behavioral intention for halal tourism. Journal of Islamic Marketing, 12(4), 864–881. https://doi.org/10.1108/JIMA-12-2019-0256

Rizki, J. (2023). Mengenal Peran Lembaga Penerbit Sertifikasi Halal. Hukumonline.Com. https://www.hukumonline.com/berita/a/mengenal-peran-lembaga-penerbit-sertifikasi-halal-lt6442c8c1395d8/?page=2

Septadiani, W. P., Pribadi, O. S. I. ., & Rosnarti, D. (2022). Peran Model Pentahelix Dalam Pengembangan Pariwisata Di Kawasan Ekonomi Khusus Mandalika. Universitas Trisakti. WIDYA PUTRI SEPTADIANI, 22–31.

Sugiono. (2016). Metode Penelitian Kuantitatif, Kualitatif dan R&D (Issue April).

Suparto, S., D, D., Yuanitasari, D., & Suwandono, A. (2016). Harmonisasi Dan Sinkronisasi Pengaturan Kelembagaan Sertifikasi Halal Terkait Perlindungan Konsumen Muslim Indonesia. Mimbar Hukum - Fakultas Hukum Universitas Gadjah Mada, 28(3), 427. https://doi.org/10.22146/jmh.16674

Taja. (2023). Sinergi BPJPH-BRI,Mulai 10 Juli Nasabah KUR Dapatkan Layanan Sertifikasi Halal Gratis. Kompas. https://www.kompas.id/baca/adv_post/sinergi-bpjph-bri-mulai-10-juli-nasabah-kur-dapatkan-layanan-sertifikasi-halal-gratis

Viena, H. (n.d.). beranda- WordPress.com. WordPress.Com. https://ukmsekarpurwosari.wordpress.com/

Wahyudin Darmalaksana, T. R. (2016). Respon Pelaku Usaha Dalam Penerimaan Kebijakan Sertifikasi Halal. In Sentra Publikasi Indonesia.

Published
2023-12-29
Section
Articles