PEMANFAATAN LIMBAH BIJI DURIAN (Durio zibethinus) SEBAGAI SUBSTRAT ALTERNATIF PEMBUATAN TEMPE BIJI DURIAN DENGAN PERBANDINGAN KADAR RAGI DAN LAMA FERMENTASI

  • Khisbul Maulana El Romadhon Jurusan Ilmu dan Teknologi Pangan, Universitas Yudharta Pasuruan
  • Deny Utomo
Keywords: tempe of durian seeds, yeast content, fermentation duration

Abstract

Tempe is a food product that is very popular in Indonesia which is processed with a fermentation process in a certain time using Rhizopus oligosporus mushrooms. The waste of durian seeds (Durio zibethinus) into an alternative substrate in the manufacture of tempe is an innovation material in making tempeh. Here we have conducted research on durian seed tempeh, with the variables studied: yeast levels and fermentation duration. Based on the results of chemical analysis and organoleptic tests obtained by durian seed tempeh by consumers, namely the F3R3 treatment (danger of 2% yeast content and 72 hours of fermentation time: 100 g of durian seeds).

References

Deliani. (2008). Pengaruh Lama Fermentasi Terhadap Kadar Protein, Lemak, Komposisi Asam Lemak Dan Asam Fitat Pada Pembuatan Tempe.Tesis. Medan: Sekolah Pascasarjana Universitas Sumatera Utara Medan

Hayati, S. (2009).Pengaruh Lama Fermentasi Terhadap Kualitas Tempe dari Biji Nangka (Artocarpus heterophyllus) dan penentuan Dosis Zat Gizinya. Skripsi: Universitas Sumatra Utara.

Mawaddah, L. (2011). Pengaruh Lama Waktu Penyimpanan Terhadap Kualitas Fisik dan Organoleptik Tempe Kedelai. Skripsi: STAIN Palangkaraya.

Rahayu, K., Kuswanto, dan S. Sudarmadji. (1989). Mikrobioogi Pangan. PAU Pangan dan Gizi. Universitas Gadjah Mada: Yogyakarta.

Silvia, I. (2009). Pengaruh Penambahan Variasi Berat Inokulum Terhadap Kualitas Tempe Biji Durian (Durio zibrthinus). Skripsi: Universitas Sumatra Utara Medan.

Sudarmadji, S., B. Haryono, dan Suhardi. (2010). Prosedur Analisa untuk Bahan Makanan dan Pertanian. Yogyakarta: Penerbit Liberty.

Published
2019-03-02
How to Cite
El Romadhon, K. M., & Utomo, D. (2019). PEMANFAATAN LIMBAH BIJI DURIAN (Durio zibethinus) SEBAGAI SUBSTRAT ALTERNATIF PEMBUATAN TEMPE BIJI DURIAN DENGAN PERBANDINGAN KADAR RAGI DAN LAMA FERMENTASI. TEKNOLOGI PANGAN : Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 10(1), 18-23. https://doi.org/10.35891/tp.v10i1.1464
Section
Artikel