Aplikasi edible coating dengan ekstrak rambut jagung pada buah stroberi
Application of edible coating with corn silk extract on strawberries
Abstract
Edible coating on strawberries is a technology that involves applying a thin layer to the surface of strawberries to slow respiration, retain moisture, and prevent contamination. Corn silk is waste that contains active compounds such as phenols, glycosides, and saponins, which have antibacterial properties. This study aimed to determine the effect of using corn silk extract as an antibacterial agent in edible coatings on the physicochemical characteristics of strawberries during storage. The study design used was a Complete Randomized Design with factors of corn silk extract concentration (0, 0.5, 1, and 1.5%) and storage temperature (27, 4, and -18°C. The results showed that the concentration of corn silk extract in edible coating did not significantly affect the physicochemical characteristics of strawberries, but the storage temperature significantly affected the weight loss, hardness, and vitamin C content. Room temperature storage showed more quality deterioration, chilling storage had the lowest average weight loss of 25.85% and the highest TSS of 12.74 °Brix, while freezer storage had the highest values for vitamin C, Total Titratable Acidity, hardness, and color parameters.
References
Anisa, S., Dalimunthe, G. I., Lubis, M. S., & Yuniarti, R. (2023). Isolasi amilopektin dari pati jagung (Zea mays L.) yang berpotensi sebagai film coated pada tablet. Jurnal Farmasainkes, 3(1), 51–57.
Armanzah, R. S., & Hendrawati, T. Y. (2016). Pengaruh waktu maserasi zat antosianin sebagai. In Seminar Nasional Sains dan Teknologi (pp. 1–10).
Astuti, D. P., Rahayu, A., & Ramdani, H. (2018). Pertumbuhan dan produksi stroberi (Fragaria vesca L.) pada volume media tanam dan frekuensi pemberian pupuk NPK berbeda. Jurnal Agronida, 1(1), 46–56.
Ayu, D. F., Efendi, R., Johan, V. S., & Habibah, L. (2020). Penambahan sari lengkuas merah (Alpinia purpurata) dalam edible coating pati sagu meranti terhadap sifat kimia, mikrobiologi, dan kesukaan buah tomat (Lycopersicum esculentum Mill). Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia, 12(1), 1–8.
Fadlilah, A., Rosyidi, D., & Susilo, A. (2022). Karakteristik warna L* a* b* dan tekstur dendeng daging kelinci yang difermentasi dengan Lactobacillus plantarum. Wahana Peternakan, 6(1), 30–37.
Fajrina, A., Bakhtra, D. D. A., Eriandi, A., Putri, W. C., Wahy, & Sinta. (2021). Uji aktivitas antibakteri ekstrak etanol rambut jagung (Zea mays L.) terhadap bakteri Streptococcus mutans dan Porphyromonas gingivalis. Jurnal Farmasi Higea, 13(2), 155.
Falah, M. A. F., Yuliastuti, P., Hanifah, R., Saroyo, P., & Jumeri. (2016). Kualitas buah stroberi (Fragaria sp. cv. Holibert) segar dan penyimpanannya dalam lingkungan tropis dari kebun Ketep Magelang, Jawa Tengah. Agroindustri, 19(5), 1–23.
Hapsari, Y. I., Lestari, Y. N. A., & Prameswari, G. N. (2023). Pengaruh suhu dan lama penyimpanan terhadap kadar vitamin C pada jus jambu biji (Psidium guajava L.). Jurnal Gizi, 12(1), 37–45.
Hawa, L. C., Agatha, I. R., & Lutfi, M. (2019). Perubahan struktur mikro dan warna irisan stroberi kering dengan pre-treatment dehidrasi osmosis dan pelapisan sodium alginat. Jurnal Teknotan, 13(2), 61.
Hendrawan, Y., Sumarlan, H. S., & Ilham, N. A. Z. (2017). Pengaruh konsentrasi ekstrak cincau hijau (Premna oblongifolia L.) sebagai edible coating dan lama pencelupan terhadap kualitas stroberi (Fragaria sp.). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistem, 5(1), 35–48.
Ibrahim, N., Lestary, G. Y., Hanafi, F. S., Saleh, K., Pratiwi, N. K. C., Haq, M. S., & Mastur, A. I. (2022). Klasifikasi tingkat kematangan pucuk daun teh menggunakan metode convolutional neural network. ELKOMIKA: Jurnal Teknik Energi Elektrik, Teknik Telekomunikasi, & Teknik Elektronik, 10(1), 162.
Jannah, A., Rachmawaty, D. U., & Maunatin, A. (2017). Uji aktivitas antibakteri ekstrak etanol, etil asetat, dan petroleum eter rambut jagung manis (Zea mays ssaccarata Sturt) terhadap bakteri Staphylococcus aureus dan Escherichia coli. Alchemy, 5(4), 132.
Kusumiyati, F., Sutari, W., Hamdani, J. S., & Mubarok, S. (2018). Pengaruh waktu simpan terhadap nilai total padatan terlarut, kekerasan, dan susut bobot buah mangga Arumanis. Journal Cultivation, 17(3), 766–771.
Kusumiyati, K., Putri, I. E., Hadiwijaya, Y., & Mubarok, S. (2019). Respon nilai kekerasan, kadar air, dan total padatan terlarut buah jambu kristal pada berbagai jenis kemasan dan masa simpan. Jurnal Agro, 6(1), 49–56.
Lin, M. G., Lasekan, O., Saari, N., & Bejo, S. K. (2018). Efecto de los recubrimientos comestibles a base de chitosano y carragenano en los frutos de longan (Dimocarpus longan) después de la cosecha. CYTA - Journal of Food, 16(1), 490–497.
Maajid, L. A., Sunarmi, S., & Kirwanto, A. (2018). Pengaruh lama penyimpanan terhadap kadar vitamin C buah apel (Malus sylvestris Mill). Jurnal Kebidanan dan Kesehatan Tradisional, 3(2), 90–94.
Mukminah, N., Dwi Destiana, I., & Nur Afifah, A. (2023). Karakteristik fisiko kimia stroberi (Fragaria x ananassa) pada aplikasi edible coating pati sukun dengan konsentrasi air jeruk nipis yang berbeda. Jurnal Agroindustri Terapan Indonesia, 1(1), 38–47.
Nasution, I. S., Yusmanizar, Y., & Melianda, K. (2012). Pengaruh penggunaan lapisan edible (edible coating), kalsium klorida, dan kemasan plastik terhadap mutu nanas (Ananas comosus Merr.) terolah minimal. Jurnal Teknologi dan Industri Pertanian Indonesia, 4(2), 21–26.
Nurlatifah, N., Cakrawati, D., & Nurcahyani, P. R. (2017). Aplikasi edible coating dari pati umbi porang dengan penambahan ekstrak lengkuas merah pada buah langsat. Edufortech, 2(1).
Pati, A. B., & Winarti, C. (2012). Teknologi produksi dan aplikasi pengemas. Jurnal Teknologi dan Industri, 31(3).
Pratiwi, P., Yanto, S., & Sukainah, A. (2023). Pengaruh lama fermentasi alami terhadap mutu kopi robusta asal Bantaeng. Jurnal Pendidikan Teknologi Pertanian, 9(2), 263–272.
Ramli, S., Khumairah, R., & Zuhra, N. (2021). Pemanfaatan rambut jagung sebagai alternatif bahan pengolahan makanan sehat. Jurnal Inovasi Ramah Lingkungan (JIRL), 2(3), 10–15.
Rifqi, M., Haziman, M. L., Faridah, F., & Triandita, N. (2023). Aktivitas antioksidan dari buah strawberry (Fragaria x ananassa): Sebuah ulasan. Jurnal Ristera (Jurnal Riset, Inovasi, Teknologi dan Terapan), 2(1), 12–15.
Rivaldi, S., Yunus, Y., & Munawar, A. A. (2019). Prediksi kadar total padatan terlarut (TPT) dan vitamin C buah mangga Arumanis (Mangifera indica L.) menggunakan near infrared spectroscopy (NIRS) dengan metode partial least square (PLS). Jurnal Ilmiah Mahasiswa Pertanian, 4(2).
Roeswitawati, D., Lestari, P. A., & Santoso, U. (2019). Pengaruh suhu penyimpanan dan konsentrasi sorbitol terhadap masa simpan buah stroberi (Fragaria ananassa). Nabatia, 7(2), 77–84.
Sumarlan, S. H., Susilo, B., & Mu'nim, M. (2018). Ekstraksi senyawa antioksidan dari buah strawberry (Fragaria x ananassa) dengan menggunakan metode microwave assisted extraction (kajian waktu ekstraksi dan rasio bahan dengan pelarut). Jurnal Keteknikan Pertanian Tropis dan Biosistem, 6(1), 40–51.
Utari, R. R. D., Soedibyo, D. W., & Purbasari, D. (2018). Kajian sifat fisik dan kimia buah stroberi berdasarkan masa simpan dengan pengolahan citra. Jurnal Agroteknologi, 12(02), 138.
Weni, F. R., Handayani, C. B., & Widyastuti, R. (2022). Pengaruh sifat kimia, fisika, dan organoleptik keripik kulit pisang kepok (Musa paradisiaca L.) dengan perlakuan variasi tepung tapioka dan tepung beras. Journal of Food and Agricultural Product, 2(2), 77.
Copyright (c) 2024 Zahra Widya Putri, Hasya Nurfauziyyah, Helen Kristina Putri, Imas Masto’ah, Fadilla Al Azqia, Desy Triastuti
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Authors send the manuscript with the understanding that if accepted for publication, the copyright of the article belongs to the authors and retains publishing rights without restriction. More...