PENGARUH PERSENTASE MALTODEKSTRIN DAN LAMA PENGERINGAN TERHADAP KANDUNGAN VITAMIN C MINUMAN SERBUK INSTAN TERONG CEPOKA (Solanum torvum)

  • Karimatus Sakdiyah Prodi Ilmu Teknologi Pangan Universitas Yudharta Pasuruan
  • Rekna Wahyuni
Keywords: maltodextrin, drying time, vitamin c, instant drink

Abstract

Cepoka eggplant (Solanum torvum) which has a bitter taste when consumed is less attractive to the public even though its properties are good for health. This study aims to determine the effect of maltodextrin percentage and drying time on vitamin C content of instant powdered eggplant cepoka. The method used in the research of instant eggplant cepoka powder is Factorial Randomized Block Design (RBD) which consists of 2 factors: maltodextrin composition (10%, 20%, and 30%) and drying time (6 hours and 7 hours). Each study was repeated 3 times so that 18 trials were obtained. Tests carried out include physicochemical (vitamin C test, water content test, soluble speed test) and organoleptic test (color, aroma, and taste). Data analysis is done by ANOVA. If it is significantly different, then it is continued by using the Smallest Significant Difference Test (BNT), organoleptic test using Friedman and to find the best treatment using the De Garmo Effectiveness Index (1984) method modified by Susrini (2003). The best results were found in the treatment of 30% maltodextrin and 7 hours drying time (M3P2) with the following results: KA (8.58%), Soluble Speed ​​(0.34s), Vitamin C (28.75mg/g), panelist's preference for 3.55 powder color (neutral / normal), 3 beverage color (neutral / normal), 2.65 (not liking) the drink aroma, and 2.85 (not like) the taste of the drink.

References

Alfonsius., Pranata, S., dan Purwijantiningsih, E. (2015). Kualitas Minuman Serbuk Instan Kayu Secang (Caesalpinia sappan L) Dengan Variasi Maltodekstrin. Jurnal Universitas Atma Jaya: Yogyakarta

Amanto, B. S., Siswanti., dan Atmaja, A. (2015). Kinetika Pengeringan Temu Giring (Curcuma heyneana Valeton & van Zijp) Menggunakan Kabinet Dryer Dengan Perlakuan Pendahuluan Blanching. Jurnal Teknologi Hasil Pertanian, VIII (2), 107- 114

Aretzy, A., Ansarullah, dan Wahab, D. (2018). Pengembangan Minuman Instan Dari Limbah Biji Buah Alpukat (Persea americana Mill) Dengan Pengaruh Penambahan Maltodekstrin. Jurnal Sains dan Teknologi Pangan, 3 (1), 1027- 1035

Fiana, R. M., Murtius, W. S., dan Asben, A. (2016). Pengaruh Konsentrasi Maltodekstrin Terhadap Mutu Minuman Instan dari Teh Kombucha. Jurnal Teknologi Pertanian Andalas, 20 (2), 1- 8

Husniati. (2009). Studi Karekterisasi Sifat Fungsi Maltodekstrin dari Pati Singkong. Jurnal Riset Industri, 3 (2), 133- 138

Indriasari, Y., Wignyanto., and Kumalaningsih, S. (2016). Effect of Blanching on Saponin and Nutritional Content of Moringa Leaves Extract. Journal of Food Research, 5 (3), 55- 60

Paramita, I. A. M. I., Mulyani, S., dan Hartiati, A. (2014). Pengaruh Konsentrasi Maltodekstrin Dan Suhu Pengeringan Terhadap Karakteristik Bubuk Minuman Sinom. Artikel Portal Garuda, 1-11

Putra, S. D. R., Ekawati, L. M. (2013). Kualitas Minuman Serbuk Instan Kulit Buah Manggis (Garcinia mangostana Linn) Dengan Variasi Maltodekstrin Dan Suhu Pemanasan. Jurnal UAJY, 1- 15

Ramadhani, D. (2016). Pengaruh Konsentrasi Maltodekstrin dan Putih Telur Terhadap Karakteristik Minuman Serbuk Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus). Artikel Universitas Pasundan, 1- 19

Rokilah, Prarudiyanto, A., dan Werdiningsih, W. (2018). Pengaruh Kombinasi Kemasan dan Masa Simpan Terhadap Beberapa Komponen Mutu Bumbu Plencingan Instan. Jurnal Ilmiah rekayasa Penelitian dan Biosistem, 6 (1), 60-68

Siroit, N. (2009). Terong Cepoka (Solonum torvum) Herba yang Berkhasiat Sebagai Obat. Warta Penelitian dan Pengembangan Tanaman Industri, 15 (3), 10-12

Wasmun, H., Rahim, A., dan Hutomo, G. S. (2016). Pembuatan Minuman Instan Fungsional Dari Bioaktif Pod Husk Kakao. E-jurnal Agrotekbis, 4 (6), 650- 658

Yuliawaty, S. T., dan Susanto, W. H. (2015). Pengaruh Lama Pengeringan dan Konsentrasi Maltodekstrin Terhadap Karakteristik Fisik Kimia dan Organoleptik Minuman Instan Daun Mengkudu (Morinda citrifolia L). Jurnal Pangan dan Agroindustri, 3 (1), 41-52

Published
2019-03-02
How to Cite
Sakdiyah, K., & Wahyuni, R. (2019). PENGARUH PERSENTASE MALTODEKSTRIN DAN LAMA PENGERINGAN TERHADAP KANDUNGAN VITAMIN C MINUMAN SERBUK INSTAN TERONG CEPOKA (Solanum torvum). TEKNOLOGI PANGAN : Media Informasi Dan Komunikasi Ilmiah Teknologi Pertanian, 10(1), 24-34. https://doi.org/10.35891/tp.v10i1.1465
Section
Artikel